lördag 9 augusti 2014

Silver Shadows - Richelle Mead

Titel: Silver Shadows
Författare: Richelle Mead
Serie: Bloodlines #5
Antal sidor: 380
Språk: Engelska
Utgiven: Juli 2014

Finns att köpa på Adlibris, CDON och Bokus.

OBS! Då boken ingår i en serie kommer spoilers för tidigare delar förekomma!

Några månader efter slutet av The Fiery Heart tar Silver Shadows sin början. Adrian har gjort allt han kan för att försöka ta reda på vart Alkemisterna har fört Sydney, men hans sökande har inte givit ens minsta tillstymmelse till resultat. Överväldigad av förtvivlan och sin egen hjälplöshet väljer han att dränka sina sorger, vilket håller hans andemagi någorlunda i schack, men det hotar även att förtära honom om han tillåter det att få tillräckligt stor makt över honom. Samtidigt utsätts Sydney för hemskheter av sina tillfångatagare, allt ifrån tortyr till klassisk betingning till försök till hjärntvättning. Hon kämpar för att klamra sig fast vid sitt eget jag och minnena av de som hon håller kära, men om Alkemisterna inte kan kuva henne kanske de i stället väljer att knäcka henne.

Som jag har längtat efter den här boken och jag kan med glädje säga att alla mina förväntningar infriades - och mer därtill. Det här är i mitt tycke den bästa delen hittills i Bloodlines-serien och jag beundrar verkligen Richelle Mead för att hon har lyckats följa upp den stora cliffhangern i slutet på förra delen på ett så tillfredsställande sätt.

Som vanligt älskar jag Meads skrivsätt. Det är lättillgängligt och snabbläst, men utan att för den sakens skull vara simpelt. Beskrivningarna är väldigt bra och dialogen håller som alltid hög klass. De känslor som Sydney och Adrian upplever under bokens gång upplever även jag medan jag läser. Jag förtvivlar tillsammans med dem och jag gläds tillsammans med dem.

Egentligen är det inte så mycket spännande som händer under den första halvan av boken, men det det blir aldrig tråkigt, nej, tvärtom. Faktiskt uppskattar jag "mjukstarten" då den ger läsaren möjlighet att sätta sig in i Sydneys och Adrians respektive situationer och sinnesstämningar, vilket jag tycker är nödvändigt för bokens helhet. Det hade inte känts passande om det varit action från början till slut, för Bloodlines är inte den typen av serie. Men när tempot väl ökar är det spänning ända fram till slutet, med endast några få, korta tillfällen att hämta andan.

Jag älskar verkligen Sydney och Adrian. De har båda utvecklats så mycket sedan de först introducerades i Vampire Academy, i synnerhet Sydney, och de passar helt löjligt bra ihop. Jag gillar hur olika varandra de är och hur de kompletterar varandra. Pluspoäng dessutom för att det inte gick för snabbt fram, utan det dröjde tre böcker innan deras romans verkligen blommade ut på allvar. När de är tillsammans är det som om allting står rätt till i världen, så därför är Silver Shadows väldigt emotionellt laddad, eftersom de är separerade från varandra.

Ska jag klaga på någonting så är det att jag inte fick se tillräckligt mycket av Jill, Eddie och resten av gänget som jag skulle ha velat. Jag saknade dem.

Silver Shadows är helt underbar, från början till slut. Men jag tänker inte ljuga; att vara tvungen att vänta på den avslutande delen, The Ruby Circle, känns i nuläget väldigt plågsamt.

9,5/10

Lite spoilertankar för de som har läst boken:

Vem tror ni det är som ligger bakom Jills försvinnande? Min första tanke var att det är Alkemisterna, men det känns nästan lite för uppenbart. Eller är det kanske någon Moroi-grupp som motsätter sig Lissas styre?

På tal om Alkemisterna, det känns som om situationen med dem måste få någon typ av upplösning i nästa del. Jag har bara väldigt svårt att tänka mig att det kan sluta på ett bra sätt, med tanke på hur fruktansvärt inskränkta de är.

Jag hoppas att Sydneys pappa kommer dö i nästa bok. Det kanske låter lite väl hårt, men han har inga som helst försonande drag. Han är bara en gigantisk skitstövel rakt igenom.

Tror ni att Zoe kommer ändra sig och ta Sydneys parti i slutändan? Jag fick vibbar av att det kanske är åt det hållet det lutar, med tanke på hennes beteende under den enda scenen hon var med i. Om det händer är jag dock inte säker på om jag kommer kunna förlåta henne för att hon förrådde Sydney.

Förresten, tror ni att Alicia, häxan som Sydney jagade i The Indigo Spell, kommer vara med något mer? Hennes kvarlevor hittades ju aldrig, så det känns som en tråd som fortfarande hänger lös.

Avslutningsvis, hur underbart var det inte att Sydney och Adrian gifte sig med varandra? Jag bara satt och log fånigt för mig själv när jag läste det. Det hade jag aldrig kunnat gissa.

2 kommentarer:

  1. Jag håller med om exakt allt du skriver, och jag gav också Silver Shadows 9,5/10. :) Angående den sista spoilerpunkten så tyckte jag att det var alldeles perfekt, och jag gillar att det hände redan nu. Och angående den första spoilerpunkten så tror jag att det är den femte spoilerpunkten som är den skyldiga. Jag fick liksom den känslan bara. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är alltid härligt när ens förväntningar infrias. :) Jag hade faktiskt inte slagits av tanken på att punkt ett och fem kunde höra ihop, men nu när du nämner det känns det väldigt sannolikt. Det skulle fylla i vissa luckor i varje fall. Vi får se om teorin stämmer om ett halvår. :)

      Radera